PENCERNAAN & PENYERAPAN

Makanan yang dimakan tidak boleh digunakan oleh sel tubuh sehingga molekul makanan ini dipecahkan menjadi molekul yang lebih ringkas dalam proses pencernaan. Molekul ini seterusnya akan diserap di dalam usu kecil melalui proses penyerapan.

PENCERNAAN

Pencernaan ialah proses memecahkan molekul makanan kompleks ke unit yang paling ringkas oleh tindakan mekanikal dan kimia supaya dapat diserap oleh tubuh.

Sistem Pencernaan

 

PERISTALSIS

Pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang saluran pernafasan.

ENZIM

Pemangkin organik yang mengawal atau mempercepatkan tinda balas kimia di dalam organisma hidup.

REMBESAN

Bahan kimia yang dihasilkan oleh kelenjar organ pencernaan bagi melakukan fungsi tertentu.

PENYERAPAN

Serapan unit ringkas nutrien melalui vilus ke dalam aliran darah dan sisten limfa untuk dihantar ke sel tubuh.

ORGAN PENYERAPAN

  • Mulut
  • Esofagus
  • Perut
  • Usus kecil

ORGAN PENYERAPAN

  • Usus kecil
  • Usus besar

Fungsi Asid Hidrolik Cair ialah:

  • Menyediakan medium barasid bagi tindakan jus gaster dan enzim
  • Memusnahkan bakteria
  • Meneutralkan amilase

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: