PENCERNAAN & PENYERAPAN
Makanan yang dimakan tidak boleh digunakan oleh sel tubuh sehingga molekul makanan ini dipecahkan menjadi molekul yang lebih ringkas dalam proses pencernaan. Molekul ini seterusnya akan diserap di dalam usu kecil melalui proses penyerapan.
PENCERNAAN
Pencernaan ialah proses memecahkan molekul makanan kompleks ke unit yang paling ringkas oleh tindakan mekanikal dan kimia supaya dapat diserap oleh tubuh.
PERISTALSIS
Pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang saluran pernafasan.
ENZIM
Pemangkin organik yang mengawal atau mempercepatkan tinda balas kimia di dalam organisma hidup.
REMBESAN
Bahan kimia yang dihasilkan oleh kelenjar organ pencernaan bagi melakukan fungsi tertentu.
PENYERAPAN
Serapan unit ringkas nutrien melalui vilus ke dalam aliran darah dan sisten limfa untuk dihantar ke sel tubuh.
ORGAN PENYERAPAN
- Mulut
- Esofagus
- Perut
- Usus kecil
ORGAN PENYERAPAN
- Usus kecil
- Usus besar
Fungsi Asid Hidrolik Cair ialah:
- Menyediakan medium barasid bagi tindakan jus gaster dan enzim
- Memusnahkan bakteria
- Meneutralkan amilase