SANITASI MAKANAN

PENGENALAN

Kualiti makanan boleh dipengaruhi oleh kesihatan fizikal, sosial, dan moral masyarakat. Ini menyebabkan kerajaan menyediakan cadangan, langkah, peraturan dan akta bagi menjamin keselamatan makanan di pasaran.

Semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam pemprosesan, penyediaan, dan penyimpanan bahan makanan serta pengangkutan makanan perlu bertanggungjawab ke atas sanitasi makanan.

Prinsip Kebersihan Makanan

Sanitasi makanan merujuk kepada pengawalan kebersihan dan keselamatan dengan mengamalkan prinsip kebersihan semasa penyediaan dan penyimpanan makanan supaya pencemaran makanan tidak akan berlaku. Prinsip kebersihan makanan meliputi kebersihan diri, menyedia, memasak, dan menyaji makanan serta menyimpan bahan masakan dan makanan yang telah dimasak.

 

 

Punca  Pencemaran makanan.

Mikroorganisma

  • Bakteria
  • Kulat
 

Haiwan & serangga perosak

    –   Melalui najis dan air liur

  • Tikus
  • Semut
  • Cicak
  • Lipas
  • Lalat
 

Bahan kimia

Adatif

  • Perwarna
  • Pengawet

Bahan Kimia

  • Racun rumpai

Logam

  • Aluminium
  • Ferum
  • Kuprum
  • Merkuri
  • Plumbum

Tindak balas enzim

   –   Makanan menjadi cepat masak, matang dan rosak.

 

Perubahan fizikal

   –    Makanan berubah warna, rasa, bau, rupa, dan tekstur.

 

Banda asing

   –    Semasa memproses, menyedia, memasak, menyaji, menyimpan.

  • Rambut
  • Pin
  • Skru
  • Kayu
  • Benda-benda lain.
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: